Wsj: Suriye Savaşına Rağmen Türkiye Ve İran Yakınlaştı

Suriye savaşında farklı politikaları izleyen Türkiye ile İran arasındaki "yakınlaşma" dikkat çekiyor.

Suriye savaşında farklı politikaları izleyen Türkiye ile İran arasındaki "yakınlaşma" dikkat çekiyor. Wall Street Journal gazetesi, iki ülkenin Suriye konusundaki görüş ayrılıklarına rağmen ortak bir gündemi olduğu alanlara "odaklanma kabiliyeti"ni gösterdiğini söylüyor.

WSJ, "Suriye savaşına rağmen Türkiye ve İran yakınlaşıyor" başlığı ile verdiği analizde iki ülke arasındaki bu yakınlaşmayı "bölgedeki kargaşanın kolayca bir mezhep ihtilafı olarak nitelenemeyeceğinin göstergesi olarak görüyor.

Son haftalarda Suriye'de İran destekli unsurların Halep kentinin kontrolü için "Türkiye'nin desteklediği isyancılarla savaşırken savaşın en kanlı dönemlerinden birini yaşadığını" yazan ABD gazetesi bu çatışmalar olurken İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in iki ay içinde Türkiye'ye ikinci ziyaretini yaptığına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"Bu yılın daha erken bir tarihinde başlayan ve Temmuz ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı gerçekleştirilen başarısız darbeden sonra hız kazanan, nüfusu çoğu Sünni olan Türkiye ile İran'ın Şii teokrasisi arasındaki yakınlaşma, bölgenin kargaşasının kolayca bir mezhep ihtilafı olarak nitelenmesine bir meydan okuma oluşturuyor."

-GÖRÜŞ AYRILIKLARINA KARŞIN ORTAK BİR GÜNDEME "ODAKLANMA KABİLİYETİ"-

WSJ'ya göre, Türkiye ile İran arasındaki yakınlaşma, aynı zamanda "bu iki bölgesel güç, Suriye'nin geleceğine ilişkin görüş ayrılıklarını bölmelere ayırarak, ortak bir gündemi paylaştıkları alanlara odaklanabilme kabiliyetlerini de gösteriyor."

Ancak "Bu açılımlar, sürpriz olmayan biçimde eskiden Türkiye'yi bir müttefik olarak düşünen ülkelerde rahatsızlık yarattı" görüşü dile getirilirken bu "rahatsızlığın" hissedildiği ülkelerin arasında Batı ve İran'ı varoluşal bir düşman olarak gören Sünni Arab devletleri sayıldı.

WSJ, Türkiye'nin yürüttüğü "dengeleme"nin Körfez ülkeler ile ilişkileri bozacağı anlamına gelmediğini belirttiği analizinde bu çerçevede Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bir Nayif'in geçtiğimiz günlerde Ankara'ya yaptığı ziyareti anımsattı.

Türkiye ile İran'ı yakınlaştıran sorunların bir örneği olarak iki ülkenin iç sorunları nedeniyle "Suriye'nin kuzeyi ve doğusundaki PKK'ya bağlı Kürt milislerin son bir yılda elde ettiği toprak kazanımlarından memnun olmaması" gösteriliyor.

Türkiye'nin İran'ı Suudi Arabistan ve diğer Sünni Arap krallıklarından farklı gördüğü savunulan analiz bir uzmanın "bölgenin tüm Sünni ülkeleri arasında Türkiye, İran'ın Şii doğası konusundaki takıntısı en az olanı" görüşüyle noktalandı. (CN/ORH)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri