WSJ: ‘Türklere Kulak Verilmeli’

Türkiye'de son dönemde meydana gelen gelişmelere dikkat çeken ABD basını, "Türkiye'nin nasıl ABD'nin yörüngesinde tutulacağını" merak ediyor.

Türkiye'de son dönemde meydana gelen gelişmelere dikkat çeken ABD basını, "Türkiye'nin nasıl ABD'nin yörüngesinde tutulacağını" merak ediyor. Suriye bağlamında Obama Yönetiminin politikasını sert dille eleştiren Wall Street Journal gazetesi, "Türklere de kulak verilmeli" diyor ve Ankara'nın Washington'a yönelik eleştirilerinin bir kısmını, Obama'nın döneminde ABD'nin politikasında meydana gelen "ani kayma"ya bağlıyor.

ABD'nin yüksek tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal, "Türkiye'nin ABD'nin yörüngesinde tutulması" konusunu irdelediği haber analizinde "Türkiye, 24/7 olağanüstü hal yaşıyor. Son alarm, Perşembe günü laik muhalefet lidere yönelik öldürme girişimiyle çaldı" sözleriyle giren WSJ, Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna yönelik saldırıya dikkat çekiyor.

WSJ, "Temmuz'daki başarısız darbe, üç milyona yakın Suriyeli mülteci, Güneydoğu'daki yeni bir PKK isyanı ve İslam Devleti'nin tehdidi" gibi krizlerle karşı karşıya bulunan Türkiye için "daha izole, paranoyak ve dar görüşlü" iddialarında bulunduktan sonra "Bu da Ankara'nın capasının artık Soğuk Savaş'tan bu yana olduğu kadar sağlam biçimde Batı'da olmadığı anlamına geliyor" görüşünü de öne sürüyor.

"ABD'nin ulusal çıkarları açısından asıl mesele, stratejik açıdan hayati önemi olan bu ülkenin ABD'nin liderliğindeki güvenlik düzeninden ayrılarak Rusya'nın yörüngesine doğru daha fazla kaymasının nasıl önleneceği" diyen gazete, Obama Yönetiminin yaklaşımını da eleştiriyor.

"Türklere de kulak verilmeli" diyen gazete, Ankara'nın Washington'a yönelik eleştirilerinin bir kısmının Obama'nın döneminde ABD'nin politikasında meydana gelen "ani kayma"dan kaynaklandığını vurgularken "Kiev'den Kudüs ve Tokyo'ya kadar liderler, Ankara'nın memnuniyetsizliğini aşına" ifadesini kullanıyor.

-"ERDOĞAN OBAMA'NIN SÖZLERİNİ CİDDİYE ALMIŞTI"-

Erdoğan'ın Obama'nın 2011 yılında Beşar Esad'ın gitmesi gerektiğini söylediğinde onu ciddiye aldığını yazan gazete, Erdoğan'ın aynı zamanda da Obama'nın kimyasal silahlara ilişkin "kırmızı çizgisini" de ciddiye aldığını vurgularken Türkiye'nin Suriye krizinin ilk aşamasında izlediği Suriye politikasının ılımlı isyancılara desteği içerdiğine, o dönemde "Ankara'nın Washington'un geleneksel müttefikleri lehinde tutum almasını beklediğine" dikkat çekiyor.

Ancak Obama'nın farklı hareket ettiğini, "kırmızı çizgi"yi görmezlikten geldiğini, Tahran ile nükleer anlaşmayla son bulan gizli görüşmeler yaptığını, Esad konusunda da Amerika'nın ellerini bağladığını düşünen gazeteye göre "Ondan sonra Türkler için ikinci bir şok geldi. Amerika, Suriye'deki sahada en başlıca karar gücü olarak artan biçimde Türk PKK ile yakın bağları olan Suriyeli Kürt gruplarına dayanıyordu".

Analizde "Suriyeli Kürtler, uygarlığı İslam Devleti barbarlığına karşı yiğitçe savundu ancak Türkler, sebepsizce de değil, PKK'nın Suriye'deki kardeş gruplara verilen meşrutiyetten cesaret aldığına inanıyor" denildikten sonra Obama yönetimine şu eleştirire de yer veriliyor:

-PKK VE SURİYELİ KÜRT MESELESİ "AYRI ŞEYLER" KURGUSU-

"Burada, bir süper gücün liderlik rolünden sıkıldığında bunu izleyen istikrarsızlaştırıcı etkileri ile ilgili alınabilecek bir ders var. Beyaz Sarayı için Türkleri tedirgin etmek, Amerika'nın Suriye'de küçük varlığı için ödenmesi değer bir bedel idi. Ancak (ABD'de oluşacak) yeni yönetimi, PKK ile Suriyeli Kürt meselesinin ayrı şeyler olduğu kurgusu ile Türkleri küçük düşürmemek yakışık alır."

WSJ, "Türkiye'nin Suriye operasyonu ile hem İslam Devleti'ni hem de yanı başında PKK dostu küçük bir Kürt devletçiğinin yükselişini durdurma hedeflerini gütmesi, hiç kimseyi şoke etmemeli. Herhangi bir Türk hükümeti aynı biçimde hareket ederdi" dedikten sonra "Washington'un Sayın Erdoğan'ın yurt içinde otoriter yönelişi konusunda da açık olmasını" da istedi. (CN/TA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri