Gaziantep'de canlı bomba çocuğun bir düğüne saldırırak 50'den fazla kişinin ölümüne yol açması, yurt dışında da çok dikkat çekti. Kanlı olayı "Bir çocuk canlı bomba düğüne saldırırarak onlarca kişiyi öldürdü" sözleriyle duyuran Wall Street Journal gazetesi, saldırının, "Amerika ve Avrupa'da bir sempati dalgası tetiklediğini" de yazdı.
Wall Street Journal gazetesi, Gaziantep'de kanlı terör eylemini irdelediği "Türkiye'nin güneyinde çocuk canlı bomba düğüne saldırırarak onlarca kişiyi öldürdü" başlıklı geniş haberinde Ankara'nın Kürtleri hedef alan İŞID'i sorumlu tuttuğu saldırının "Komşu Suriye'deki savaşın nasıl bölgeyi istikrarsızlaştırdığına vurgu yaptığı" yorumunu yaptı.
Türkiye'nin IŞİD'le, uluslararası koalisyonun bir parçası olarak müdahale ettiğini ve bu yılda birçok bomba saldırılarına maruz kaldığını anlatan gazete, Türkiye'de özellikle Kürtlerin IŞİD'in hedefi olduğunu belirtirken Suriye ve Irak'taki Kürtlerin IŞİD'le mücadeledeki en aktif gruplardan biri olduğunu .belirtti.
Gazete, bu ay içerisinde "ABD özel kuvvetlerince desteğinde ve büyük ölçüde Suriyeli Kürt gruplarınca gerçekleştirilen taarruzla" Menbiç'in IŞİD'ten geri alındığını da anımsatırken bunun sonucunda da örgütün "Türkiye ile başlıca yol bağlantısının kesildiğini" belirterek "Türkiye'nin Ağustos 2015'de islam Devleti karşıtı koalisyona katılmasından bu yana terör örgütünün vatandaşlarını çeşiti büyük saldırılarını hedef aldığına" da dikkat çekti.
ABD'li gazete, "İslam Devleti militanlarının, Suriye'den kaçan muhalifleri ve gazetecilere karşı operasyonları için uzunca bir süreden beri Gaziantep'i kullandıklarını" vurguladıktan sonra Türkiye'nin resmi verilerine dayanarak yılın ilk beş ayında IŞİD'le bağlantıları olduğu şüphesiyle göz altına alınan 989 kişinden 228'inin cezaevinde olduğunu anlattı.
-BATILI MÜTTEFİKLERİN "ŞİKAYETİ"-
"Batılı müttefikler Türkiye'nin İslam Devleti ile mücadelede sınırlı güvenlik ve istihbarat kaynaklarını en etkin biçimde kullanmamasından şikayet ediyor" denildiği haberde şöyle noktalanıyor:
"Düğüne saldırı, Türk yetkililerinin başarısız darbeden sonra Brüksel'in tutumunu, empati yokluğu olarak niteleyerek eleştirmesinden sonra Ankara ile bağların yeni bir düşük düzeyine indiği Amerika ve Avrupa'da bir sempati dalgası tetikledi. "(CN/ORH)