Bu İşler Böyle Yürümez Murphy
Murphy’in Son Kullanma Tarihi Geçmiş Kanunları
Kim bu Murphy? Kendisi geçmişte ünlü bir kahin miydi acaba? Yoksa büyücü Merlin’in amca oğlu mu? Ya da Kasandra’nın erkek kardeşi miydi? Hani olan tüm olasılıkları görmek için, Tanrı Apollon’dan, kendisine kahinlik bahşetmesini isteyen Turuvalı Kasandra. Yok! Yok! Oda olamaz… Tanrı Apollo, Kasandra’ya bu gücü sonradan vermişti. Ah! Tabi ya! Çoğunuz bu hikayeyi bilmiyor. Tanrı Apollo, Kasandra'yı kahin yapmadan önce ondan bir söz almıştı. Bu söz ise, kahin olduktan sonra, tanrı Apollon ile sevişecekti. Tabi bizim Kasandra vaz caydı, Çünkü Apollon, beklenti karşılığında onu kahin yapmıştı. Ah! Apollon Ah! koskoca tanrısın sen, bu yapılır mı kahin ve rahibe olmak isteyen Kasandra'ya?
Sonra ne mi oldu? Ne olacak. Bizim tanrı Apollo, kızımızı lanetledi.
Lanete göre;
Kasandra geleceği görecek ama kimse buna inanmayacaktı. Hayda! Murphy'den girdik Kasandra'dan çıktık. Olsun fena mı? Kasanra sendromunu da es geçmemiş olduk. Evet! Nerde kalmıştık? Tabi ki felaket habercisi Murphy'de...
Murphy’in kanunlarını çoğunuz bilmiyorsunuz fakat o kanunların birçoğunu uyguluyorsunuz. “Nasıl yani?” Diyenlerin seslerini duyar gibiyim…
O halde şimdi gelin Murphy’in dünyasına yolculuk yapalım. Kim olduğunu ve kanunlarının insanları nasıl kolektif olarak etkisi altına aldığını görelim.
Murphy kanunları, Amerikalı mühendis olan Edward A. Murphy.Jr tarafından başarısızlıklar ve hata kaynaklarının karmaşık sistemlerde incelenmesi üzerine ortaya konan özdeyişlerdir.
Murphy kanunları’ın temeli şu söze dayanır:
“Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir.”
Kısaca gördüğünüz gibi Murphy amca, tam bir felaket habercisiymiş. Sanırım onun zamanında, istediği olasılıkları dönüştürebilmek gibi bir algısı ve yetisi yokmuş.
Şimdi gelin Kanunlarına göz atalım. Listede olan maddeleri okurken, sizin de yapmış olduğunuz alışkanlıklarınızı bulabilirsiniz. Hoşunuza gidecek mi? Görelim…
Murphy Kanunları:
- Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir.
- Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir.
- Bir şeyin ters gidebileceği olasılıkları engelleseniz bile, anında yeni bir olasılık ortaya çıkacaktır.
- Bir şeyin olma olasılığı, isteme olasılığı ile ters orantılıdır.
- Her şey yolunda gidiyorsa kesin bir terslik vardır.
- Hiçbir şey göründüğü gibi kadar kolay değildir.
- Halınız yeniyse, elinizdeki ekmeği düşürdüğünüzde reçelli yanı halının üst kısmına denk gelecektir.
- İhtiyaç duyduğunuz şeyi aradığınızda ortadan kaybolur.
- Giydiğiniz kıyafetin rengi açıksa, muhakkak üzerinize bir şey damlatırsınız.
Vb…
Liste böyle uzayıp gidiyor. Şimdi buradan ne çıkarmamız lazım? Hayatınızda ki çoğu alışkanlığın size çocukken öğretilen bilgilerden ibaret olduğu gerçeği anlamak. Yani zihninizin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız, bu özdeyişleri hayatınızda devam ettireceksiniz demektir.
O yüzden Murphy kanunları’nı iyice incelemenizi ve bu tekrarlardan nasıl çıkacağınızı araştırıp bulmanızı niyet ediyorum.
Felaket habercisi Murphy kanunları’nı dönüşüm kutusuna atmaya hazır olanlar, o halde ne duruyorsunuz? Bilgiye erişmek için sorgulayın ve birçok kaynaktan yardım alın. Eğer pc başındaysanız, size yücelerin yücesi Google ana yardım edecektir. Siz yine de onu çok zorlamayın. Günün akşamına kadar dünyanın insanıyla uğraşıyor. Kıyamam ya! Ee! Anne olmak da böyle bir şey, çocuklarına öğretiyor…
Şu an da pc başındaysanız yazın “Murphy kanunlarını” görün bakalım neler diyor.
Bu arada Google anaya merhabalarımı söylemeyi ihmal etmeyin.
Farkındalık ile…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.